Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemi

Yangın hadisesini algılama da kullanılan bu sistem için ekonomik ve küçük çaplı projelerde kullanımı uygundur. Sistem bölgesel olarak denetimler yapabilir ve kullanılan kontrol panelinin bölge kartı ( her bölyege 30 dedektör ) kadar dedektör bağlantısına izin verir. 

Sistem içerisinde duman dedektörü, ısı dedektörü, kombine dedektörler, su baksın dedektöü ve gaz dedektörü gibi algılayıcı elemanlar bulunur. Algılama elemanları bir bölgede alarm durumu olduğunu göstereceğinden o bölgede kaç dedektör var ise kontrolü fiziksel olarak yapılmalıdır. Bir bölgede 30 dedektör bağlı ise hangi dedektörden alarm geldiğini fiziksel olarak tespit yapmak gerekir. Sistemde bir de ihbar elemanları mevcut olup, tekrarlama panelleri, ışıklı sirenler, flaşörler, paralel gösterge panelleri, telefon arama modülü gibi elemanlardır.

 

Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemi

Ekonomik ve dayanıklı cihazlarla çalışan MaviAlarm, müşterilerine yürürlükteki yönetmeliklere ve standartlara uygun konvansiyonel yangın alarm sistemleri tasarlar.

Yangın anında olay yerinin hızlı bir şekilde boşaltılmasını sağlayan otomatik ikaz sistemleri aynı zamanda kurtarma işlemlerinin başlamasını hızlandırır. Maddi ve manevi kayıpları en aza indirmeyi hedefleyen yangın alarm sistemleri, kamuya açık alanlarda rahatlıkla kullanılır.

Bölge anlamına gelen Zone, konvansiyonel yangın alarm sistemleri mantığının temelini oluşturur. Santralden çıkan kabloya seri bir şekilde özel yangın cihazları bağlanır. Hat sonunda ise genellikle sonlandırma direnci takılır. Yangın santralinden sonlandırma direncine kadar giden kablo ve elemanlar 1 bölgeyi oluşturur. Bölgeye ait hattaki yangın elemanlarından herhangi birinden ihbar geldiğinde, yangın santralinde o bölgeye işaret edilir. Böylece yangın bölgesel anlamda tespit edilmiş olur.

 

Yangın Sisteminde Kullanılan Elemanlar

Konvansiyonel yangın ikaz sistemlerinde, duman algılayan optik dedektör modelleri kullanılır. Bunun dışında yüksek ısıyı algılayan sıcaklık dedektörleri veya hem ısıyı hem de dumanı algılayabilen multi dedektör çeşitleri de bulunur. Isı, duman veya multi dedektörler proje bağlı olmak üzere tavanda veya tavan arasında kullanılabilir. Kanal dedektörleri ise klima santraline bağlanan havalandırma kanallarında denetleme yapar.

Bir diğer adı Beam olan ışın dedektörleri normal dedektörlerin çalışamayacağı yüksek tavanlı alanlarda tercih edilir. Kızılötesi ışın gönderen dedektörler karşısındaki reflektörden yansıyan ışını tekrar alır. Yangın anında oluşan duman ortadan geçen ışını engellediğinde Beam dedektörü santrale ihbar sinyali gönderir. Böylece hangar gibi büyük depolarda olası yangın tehlikeleri erkenden fark edilebilir.

Zone bünyesindeki butonlara manuel olarak basıldığında santrale ihbar gönderir. Daha çok kapalı otoparklarda kullanılan karbonmonoksit dedektörleri aşırı egzoz gazı için tercih edilir. LPG dedektörü veya doğal gaz dedektörü ise yakıt olarak gaz kullanılan mutfaklarda hayat kurtarır. İhbar işlemlerinin ardından ikaz aşamasına geçilir. Alarm sistemi için başrol yangın flaşörü ve siren modelleri için ayrılmıştır. Sesli ve/veya ışıklı alarm veren bu cihazlar tahliyeyi hızlandırır.

 

 

Sistemin çalışma şekli aslında oldukça basittir. Yangın çıktığı zaman önce algılama elemanları bu yangından haberdar olur ve durumu panele bildirir. Panel hemen yangın algılama ve ihbar panelinin bağlı olan alarm hatlarını devreye sokar. Ayrıca kendi ön panelinde yangın alarm bilgisine ve hangi bölgeden geldiğini gösterir. Kısaca, konvansiyonel yangın alarmı zon bazında algılama yapar, Dedektörler ve butonlar tek bir hat üzerinden bağlantı yapar. Uygulamada bir zona 30 tane eleman bağlanabilir. Binanın her katında 1 zon olacak şekilde projelendirilir ve yalnızca o katta yangın olduğu izlenebilir.